+4542679011 bryllupslog@gmail.com

Bryllupsritualer – Vil man følge ritualerne ved et bryllup er her et par gode råd.

Det første er nok det mest kedelige. I følge gammel skik skal bruden og gommen nemlig sove hver for sig natten før brylluppet. Det giver oftest lidt ekstra spænding og nervøsitet. Gommen må ikke se sin brud og hendes kjole før hun træder ind i kirken, men rent faktisk bringer det også ulykke at prøve brudekjolen med alt tilbehør inden brylluppet.

Hvis præsten tillader det, kan brudeparret opnå ekstra lykke, hvis en pyntet hestesko placeres på kirkegulvet, som de kan tage med når ceremonien er forbi. 

Herefter ligges hesteskoen foran brudeparret på festbordet. Efter brylluppet er der tradition for, at hesteskoen placeres oven over parrets dør, således at dæmoner ikke kan komme ind.

Bryllupsritualer

Under bryllupsfesten

Under bryllupsfesten er der traditioner såsom at herrerne løber op og kysser bruden, idet gommen forlader bordet, og omvendt. 

Banker gæsterne på bordet, må brudeparret under bordet og kysse, men slår gæsterne med deres bestik på tallerkenen må de derimod op på stolene og kysse.

Inden klokken 12 midnat er det tid for brudeparret til at danse brudevalsen. Her stiller gæsterne sig i ring rundt op parret, for i løbet af dansen at gå tættere og tættere på. 
Når dansen er forbi er der tradition for at brudgommen løftes op af de mandlige gæster, og at forloveren med sin medbragte saks klipper det yderste af hans ene sok af.

En sidste tradition er, at gommen bærer sin brud over dørtærsklen når de kommer hjem. Men pas nu på ryggen, bryllupsnatten skal først til at begynde.

Under bryllupsfesten

Brudevalsen

Er du en elendig danser? Træder du konstant din partner over tæerne? Fortvivl ikke, der er masser af muligheder for at lære trinene, bare du starter i god tid.

En af mulighederne er at låne/købe en videofilm med brudevalsen. Hvis dette udvikler sig til råben og skrigen, vil vi på Festoriginalen opfordre Jer til at hyre en danselærer hurtigt!!

Brudevalsen skal danses inden kl. 24.00. Gæsterne danner en kreds om brudeparret, mens de klapper i takt til musiken. Kredsen bliver mindre og mindre. Brudeparret slipper ikke før de har kysset hinanden. Efter valsen er der også et par traditioner, som er værd at tage med.

Brudesløret rives i stykker. Dette gøres som tegn på at bruden ikke er jomfru længere. Der klippes et stykke af gommens slips eller sokker. Dette gøres for at hindre gommen i fremover at gå på frierfødder eller gøre sine hoser grønne.

Morgengaven

Hvad kan være en bedre start på dagen end at vågne op efter et veloverstået bryllup og få en gave fra sin elskede??

Derfor holdes der også stadig fast i den gamle skik, om at brudeparret morgenen efter brylluppet, forærer hinanden en gave. Gaven er som regel af personlig karakter, men også en gave, der kan bruges hele livet. Eksempler på dette kunne være smykker, ure eller lignende. Husk at gaven ikke behøver at være dyr, det er tanken der tæller.

Gaven er ikke en obligatorisk del af bryllups forløbet, så sørg for at aftale, om I vil give hinanden én eller ej. Ellers kan den partner, der ikke har købt en gave, komme i en uheldig situation.

morgengaven

Hvedebrødsdagene – bryllupsrejsen

De første uger i ægteskabet kaldes for hvedebrødsdagene, og i gammel tid var det her, at et nygift par skulle lære hinanden bedre at kende.

I dag er det de færreste gifte par, der ikke kender hinanden. Derfor bruges hvedebrødsdagene (hvis de da holdes) på at rejse til eksotiske steder eller blot at blive hjemme med hinanden for at nyde og “fordøje” den store begivenhed.

Se vores bryllupsbilleder her

Om man rejser eller ej, handler i høj grad om pengepungen og selvfølgelig også lyst.

Som uhelbredelige romantikere vil vi her på Festoriginalen opfordre til at nybagte brudepar som minimum tager fri fra den hektiske hverdag og tilbringer deres hvedebrødsdage sammen.

Læs flere artikler om bryllup: